Zuiver of beeldvorming?

De laatste weken zijn opmerkelijke benoemingen van twee oud wethouders bekend geworden. Opmerkelijk bezien vanuit hun vorige functie als wethouder. Zo wordt Lucas Vokurka benoemd als directeur Economisch Vestigingsklimaat in de nieuwe Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Vokurka heeft zich de afgelopen vier jaar als wethouder sterk gemaakt voor deze Metropoolregio. Een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen vertrok hij plotseling als wethouder om kwartiermaker te worden voor de Metropoolregio in dienst van de gemeente Den Haag. Het plotselinge vertrek riep de nodige vraagtekens op.

Nog opmerkelijker is de benoeming van oud STIP wethouder Pieter Guldemond tot directeur van YES Delft. Als wethouder had hij Kenniseconomie in zijn portefeuille. Bij dit onderwerp is YES Delft nauw betrokken. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen besloot hij nog eens even 1 miljoen structureel richting Kenniseconomie te droppen. Ook hij, net als Vokurka, moesten toen al bekend zijn met de slechte financiële situatie van onze stad. En nu ineens directeur van YES Delft.

Op de website van STIP lezen wij dat dat hun fractie in de raad met ‘trots’ tegen een motie van het schrappen van subsidie voor YES Delft hebben gestemd. En Kenniseconomie zit nu in de portefeuille van de nieuwe  STIP wethouder. En zo is het Yes cirkeltje enerzijds rond, maar zal de gemeenteraad anderzijds de komende periode extra alert moeten zijn op alles wat met Yes Delft en gemeentelijke financiën te maken heeft.

Deze benoemingen gaan overigens niet zozeer over de vraag of bij beide heren de kwaliteiten hebben om beide functies te kunnen doen. Iedereen heeft het recht zelf een baan te zoeken of te accepteren. Het gaat vooral over de vraag hoe de sollicitatieprocedure tot stand is gekomen. Elke transparantie ontbreekt. Hierdoor lijkt de stelling gerechtvaardigd, dat aan beide benoemingen een ‘luchtje’ zit en achter de schermen is geregeld. En dat moet je altijd voorkomen.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

One comment

  1. t v oosten schreef:

    En wie zijn er weer de pisang de inwoners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.