‘In de kijkert’

Tanthofdreef (800x536)Recent is er langs de Tanthofdreef (Tanthof-Oost) een groot deel van de groenstrook verwijderd. De bewoners van het Libellepad en Krekelpad die achter de voormalige groenstrook wonen, zijn er alles behalve enthousiast over deze rigoureuze ingreep.

Zij wonen nu pontificaal in de kijkert! In plaats van een groen uitzicht, kijken de bewoners nu uit op een drukke racebaan, bedrijfspanden en een spoorweg. De groenstrook waar het in dit geval om gaat creëerde niet alleen een ‘groen aanzicht’ voor de wijk, maar fungeerde enigszins als geluidswal met betrekking tot het autoverkeer van de Tanthofdreef.

Tijdens mijn rondje door de wijk en via Facebook werd ik aangesproken op het gat dat is geslagen in deze ‘groene muur’ en de manier waarop dit allemaal is gegaan. De brief aan de bewoners lag pas op de mat toen de werkzaamheden al waren begonnen. Bewoners hebben toen direct geklaagd over deze rigoureuze ingreep, maar de gemeente gaf niet thuis. En opnieuw valt er qua communicatie nog vele inhaalslagen te maken voor de Gemeente!

Volgens de brief aan de bewoners is opdrachtgever TENNET degene die van mening is dat het groen te dicht op de boven hangende hoogspanningskabels is gegroeid. Logisch dat TENNET de noodklok hierover luidt, maar oorzaak en gevolg kun je niet omdraaien. Het achterstallig groenonderhoud – met wildgroei als gevolg – zijn dus de resultaten van bezuinigingen op het groenonderhoud van de afgelopen tijd! In de Delft op Zondag van zondag 2 maart jl. liet Wethouder De Prez weten dat de Gemeente Delft letterlijk ‘dieper’ gaat snoeien. Tijdens de onderhoudsbeurten op het gebied van groen worden struiken tegenwoordig drastischer gesnoeid met opnieuw als excuus: bezuinigingen! Volgens Wethouder De Prez betekent snoeien in het budget voor groenvoorzieningen letterlijk dieper snoeien in het groen. Regelmatig en/of periodiek snoeien (hoog onderhoudsniveau) blijkt duurder te zijn, dus als er nu wordt gesnoeid, dan wordt er ‘meer’ weggehaald. Maar… of iedereen daar nu zo blij van wordt?! De bewoners van het Libellepad en Krekelpad in elk geval niet!

Een wijk als Tanthof staat er sinds de jaren 70. Het groen dat destijds aangeplant is, staat daar inmiddels ook al net zo lang. Hier en daar is dat ook zichtbaar! Sommige bomen zijn behoorlijk uit de kluiten gewassen en de boomwortels drukken boomsingels, trottoirs, trottoirbanden en bestratingen omhoog. Bij de bomen die ik inmiddels in de wijk Tanthof heb zien verdwijnen, is niets terug geplant. En ik was altijd nog in de veronderstelling dat Delft een verplant plicht (bomenverordening) had. Of is deze soms ook wegbezuinigd onder het mom: weg is weg; weer een kostenpost minder?! Voor dit jaar staat er nog meer onderhoud gepland aan bomen, struiken en plantsoenen, maar als dit betekent dat er een complete ‘kaalslag’ gaat plaatsvinden zoals dit nu aan de Tanthofdreef gebeurd is, dan verdient dat alles behalve een schoonheidsprijs. Voorlopig groeit daar even niets meer boven één meter uit en hebben de bewoners het uitzicht maar te nemen zoals het is.

Vanzelfsprekend, kan Stadsbelangen Delft zich voorstellen dat sommige bomen, plantsoenen etc. om een rigoureuze ingreep vragen, maar wij zijn eveneens van mening dat we in Delft het groen te weinig koesteren. Het groen dat er is, moeten we dus gewoon netjes, goed en zorgvuldig onderhouden, zodat rigoureuze ingrepen niet nodig hoeven te zijn.

Stadsbelangen Delft
Bianca van der Werf

One comment

  1. patricia oosterwijk schreef:

    Mooi gesproken en helemaal waar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.