Lenen van Delftse burger

De komende maand staat de Programmabegroting en de uitkomst van de stresstest Spoorzone op de agenda. Een begroting die niet sluitend is en een stad met forse financiële risico’s. En dat terwijl Lucas Vokurka (D66), die als eerste het zinkend Delftse schip verliet, bij zijn afscheid vlak voor de verkiezingen liet weten, dat Delft haar zaken op orde had. Dit lijkt op pure kiezersbedrog van D66.

De rekening wordt zoals gebruikelijk met een forse lastenstijging weer bij de burger neergelegd.Tijdens de Algemene Beschouwingen zal onze fractie hierover stevig in debat gaan met het college en de coalitiepartijen. Er is veel mis gegaan in de afgelopen jaren en de stad schiet er niets mee op, dat het college alleen maar uitlegt hoe het zo heeft kunnen komen.

Stadsbelangen Delft vreest dat lastenstijging niet te voorkomen is. Zeker als de Provincie straks toezicht gaat houden. Dat neemt niet weg dat wij vraagtekens zetten bij diverse verhogingen die het college voorstelt, maar ook de wijze waarop. Extra verhogingen, waarbij niet zichtbaar is wat de Delftenaar nu echt moet bijdrage aan de financiële wanorde.

Zoals zo vaak, vrezen wij dat de voorgestelde verhogingen blijvend zullen zijn. Dat we nu in minder goede economische tijden leven, wil niet zeggen, dat dit over drie jaar nog steeds het geval is. Daarom vindt Stadsbelangen Delft dat duidelijk zichtbaar moet zijn welk extra bedrag de burger per jaar gaat betalen. Noem het bijvoorbeeld crisis- of Nieuw Delft belasting. Burgers die niet in staat zijn deze extra belasting te betalen, moeten een beroep kunnen doen op de kwijtscheldingsregeling.

Voor elk jaar dat de burger extra betaalt, kan bijvoorbeeld jaarlijks een inwisselbaar aandeeldocument worden afgegeven. Zodra het met de economie beter gaat of meevallers te noteren zijn, kan de burger zijn aandeel inwisselen bij de gemeente en krijgt de burger zijn extra ingebrachte geld terug. Dat is fair tegenover onze inwoners, die nu de dupe zijn van de financiële toestand in onze stad.

Stadsbelangen Delft wil dit idee, met andere partijen, verder uitwerken, want het huidige voorstel van het college vinden wij niet acceptabel. Wordt dus vervolgd.

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

One comment

  1. ted laros schreef:

    Ik lees wijnig over het verdwijnen van de plus minus 300 banen die van af volgend jaar gaan verdwijnen bij stadsbeheer met de toekomstige regie gem:
    dan kunnen de aanemers met de aanbestedingen de hoofdprijs rekenen en dan de volgende verkiezingen de nieuwe politiek de puin weer ruimen maar dan is alle techniek en de nowhouw de stad uit de kan je op je blote voeten snel begrijpen.
    Met namen de knoeiers van D66 en over de rest maar te zwijgen.
    vriendelijke groet Ted laros.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.