Vernieuwing = geluidsoverlast!

railsIn de periode dat de tram tijdelijk buiten dienst is geweest, in verband met werkzaamheden bij de Irenetunnel, heeft HTM aangegrepen om de trambaan, die door loopt naar het Tanthof, te vernieuwen. Dat vernieuwing niet altijd een verbetering is, blijkt uit signalen die wij ontvingen van bewoners uit Tanthof West. 

Destijds werd de trambaan gepresenteerd als een ‘Hoogwaardig Openbaar Vervoerbaan’ waarbij het aangezicht een grasbaan zou zijn. Het voordeel hiervan was dat het geluid van de tram tot een minimum zou worden beperkt. Dat bleek in de praktijk ook het geval te zijn. Nu blijkt volgens de bewoners, die dat vervolgens te horen hebben gekregen van HTM, dat de gemeente heeft besloten om de grasstrook tussen de rails niet meer terug te laten komen en te vervangen door stenen. 

Het gevolg hiervan is dat de geluidoverlast van de tram voor de bewoners aanmerkelijk is toegenomen. Men hoort de tram nu nadrukkelijk over de rails rijden. Men wordt nu wakker gehouden tot dat de tram niet meer rijdt. (01:00 uur). Daarnaast worden de stenen, die tussen de rails liggen, ook op straat aangetroffen. Bewoners hebben geprobeerd hierover contact op te nemen met de HTM, maar HTM verwijst weer naar de gemeente en op emailberichten wordt volgens bewoners nauwelijks of niet gereageerd.

Stadsbelangen heeft in de commissie SVR van 8 maart 2012 hierover vragen gesteld aan wethouder de Prez. Deze heeft toegezegd dit na te gaan en de commissie hierover te zullen informeren. De bewoners stellen dat deze ‘vernieuwing’ geen verbetering is, maar een sprong terug van de leefbaarheid in dit gebied. Stadsbelangen wacht de reactie van de wethouder af en zal afhankelijk daarvan bezien of vervolgacties noodzakelijk zijn.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman


3 comments

 1. JM v Leusden schreef:

  Ik ben het hier volledig mee eens,sinds de “nieuwe” rail er ligt is de geluidsoverlast heel erg toegenomen.Graag zie ik dan ook dat de verantwoordelijke personen van de HTM en Gemeente Delft actie ondernemen om het geluidsoverlast tgv de nieuwe tramrails, te beperken.

 2. C. Heskes schreef:

  Er moet echt iets aan de geluidsoverlast worden gedaan. Het is niet normaal, zelfs met alle roosters dicht en dubbele beglazing overstemt het geluid van de trambaan alles!

 3. R. van den Akker schreef:

  Ik woon gelukkig nog net uit de bocht en ik klaag zeker niet snel.
  Het geluid in de bocht op de Afrikalaan overstemd alles soms gaat het even een dagje redelijk goed maar zoals vandaag is het echt niet meer leuk.
  Als je pech heb komen er 4 vlak achter elkaar aan piepen geluid gaat echt overal doorheen, en dan elkaar nog even pingelend begroeten.
  Ook schijnt het normaal te zijn om werkzaamheden regelmatig nachts uit te gaan voeren, vooral die stofzuiger is berucht die rond half 2 voorbij komt.
  Dit gebeurd de afgelopen tijd veel te vaak en zeker voor een een goede nachtrust is dit niet bevorderlijk.
  Er rijden er ook een aantal met vierkante wielen over het spoor, althans dat geluid produceert het.
  Ik vraag me trouwens af of dit niet wettelijk geregeld is om deze overlast te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.